Egy kis késéssel de természetesen megint letesszük a tiszteletet írásban a legutóbbi moziélményel kapcsolatosan. 4 filmet néztünk meg, kezdéssel Brian Singer Valkűrjét, azután folytatva a 8 oscaros Gettomilliomossal, míg ezt követte Clint Eastwood Changeling-je, nap végére Pedig a 3 órás Benjamin Button-el végeztünk.

Én ebből mint a címben is láthatjátok, a Getto milliomost és David Fincher Benjamin Buttonjét fogom értékelni. Lássuk.

 

Slumdog millionaire

Danny Boyle már letett valamit az asztalra, mielőtt megnéztem volna a filmet ezt tudtam. Ott van A part, a 28 nappal később és a Trainspotting, ezekkel a filmekkel a háta mögött bemutatni az Indiai nyomor negyedtől kezdve a Taj Mahal-ig tartó jelenetsorokat nem jelenthetett gondot. De még mennyire, hogy nem! a film mindössze 15 millió dollárból készült, de elvitte az Oscaron a Hang, vágás, és az operatőri technikai díjakat is ami egy ilyen filmnél nem mindennapi. Film nézése közben néha azt éreztem, hogy félig játékfilm, félig dokumentumfilmet látok, annyira közelről bemutatta India néhány jó illetve rossz világát. A sztori elképesztően egyedi. Főhősünk Bejut a Legyen ön is milliomos című kvízjátékba, ahol egészen 10 millió rúpáig jut (40 millió forint) és ezáltal mindenki boldog, újong egész India, de van egy kis bibi az egészben, hogy ezt a rendőrség nem veszi olyan könnyen és elviszik egy eldugott szobába kiszedni belőle, hogy válaszolt a kérdésekre milyen csalási módszereket használt. Szép kis kínzás után kiderül,hogy a 18 éves főhősünk mindenre úgy tudta a választ, hogy a kérdésekben levő dolgok meglepő módon eddig mind szerepeltek az életében, így nem volt nehéz választ adni rájuk. Tehát a film visszaemlékezésekből épül fel, így tudjuk meg miért ment el játszani, amikor tudta, hogy a nyomornegyedből indulva egyenlő a lehetetlennel milliomosnak lenni. A filmben főszereplő színésznő pedig olyannyira szép, hogy lazán lenyomja a legtöbb Miss World-ön részvevő országok nőiképviselőit.

Danny Boyle gondolt, csinált Hollywoodnak egy Bollywoody filmet és ezzel megmutatta, hogy nem szükséges neves szuper híres színészek és rengeteg pénz a marketing-re, hogy a világ odafigyeljen rá. És még egy picit emlékezteti az embert milyen világ van India egyes részein és, hogy mennyire odakéne figyelni erre.

A Getto milliomos az utóbbi évek egyik legjobb filmje, és megérdemli azt,hogy a legnagyobbak közé soroljuk, mind szórakoztatási  és fontossági szempontból. A 8 oscar is bizonyítja, hogy miről is beszélünk. Az meg a másik, hogy egy ilyen erős évben végigtarolta a gálát.

 

10/10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Curious Case Of Benjamin Button

Az idei év nagy vesztese. David Finchernek nem volt elég az oscarhoz a Hetedik, Harcosok klubbja, a Játszma és most a Benjamin Button. 13 jelölésből mindössze 3 kisebb oscart elhozó film a legnagyobb ellenfele volt a Getto milliomosnak. A megfilmesítés egész érdekes módon egy 28 oldalas novellából pattant ki, amit sikerült Finchernek 3 órás filmben kihoznia. Amivel tulajdonképpen nem lenne baj, hiszen a film így is remek, de érezhető volt, hogy lassú 1-2 helyen. A történet egyszerű, de nagyon érdekes, Benjaminra keresztelt újszülött öregen született meg, de ez még nem esett le a jólnevelt apukának, így azthitte egy agyonviagrázott kölyökpredatort hozott neki a sors, és ezáltal egy hajszál híján a folyó sodró áramlatán öregedet volna visszafelé fiatalra. Mert igen, ő visszafelé öregszik, de Benjaminnak nagy szerencséje van így egy nyugdíjasokkal teli nevelőotthonba került rendes gondozás alá.

 

Nagyon jól indul a film, ahogy Benjamin megtanul járni, ahogy összeismerkedik a még gyerek későbbi szerelmével, azután a hajóra, illetve háborúba való önkéntes jelentkezése, és természetesen a Twilda Swintonnal történő kapcsolata. Jut eszembe Twilda Swinton, a kedvenc részem a filmben amikor ketten játszanak együtt. Na azt zseniálisan összehozták.
Utána egyre fiatalodik, illetve öregszik kinek, hogy tetszik és megy vele a történet előre míg össze nem jön végre a hőn áhított nővel akit igazán szeretett és ennyi. Az utolsó egy óra már igazából erről szól és ez az ami nem jött be igazán. Ellet húzva rendesen a kettőjük kapcsolata teljesen egészen a film végéig. Sokan mondják, hogy hasonlít a film a Forrest Gump-ra, mivel hasonló tipusú a film történet vezetése, hogy a jelentől a múltig visszanyúló történetet mesél a film. Ez télleg így van, de mint film más. A Forrest Gump-ban rengeteg mellékszáll volt, míg itt igazából csak a párkapcsolatokra volt kihegyezve az egész történet. Ezzel volt a baj, hogy a történet tényleg csak ment előre, de mintha nem történne semmi. Hiába járt A távol keleten is, ha az a filmben pár másodpercre volt bemutatva. Szóval több eseményt, több utazást, felfedezést vártam volna, több kapcsolatot a külvilággal.

De még mielőtt lehúznám a filmet, ez messze nem fog megtörténni, mivel ígyis nagyon kellemesen szórakoztam,és a néhány hiba ellenére ígyis odafog férni a Harcosok Klubbja és a Hetedik mellé a film. a smink egyszerűen zseniális volt Brad Pitt esetében öregen is és fiatalon is, és ugyanez elmondható Cate Blanchetről is. Pitt is odatette magát, nekem tetszett a játéka, mondjuk az igaz, hogy oscart nem ért, Blanchet meg hozta a formáját.
Finchernek pedig nagyon szurkolok, mert egyszer ő is fog kapni egy Oscart.
 

9/10

 

 

 

Az Elcserélt életekről és a Tom Cruise-os Valkűről majd Sequence Fog beszámolót adni.
Illetve azthiszem ez volt a legjobb mozinapunk, de erre számítani lehetett a filmeket elnézve.

A bejegyzés trackback címe:

https://freezer.blog.hu/api/trackback/id/tr74965591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.02.25. 18:20:58

Én egyiktől se voltam elhalva. Jó volt mind a kettő, de egyik se tökéletes. A Slumdog aranyosan tálalt mese, nyomorkörítéssel, a BB meg sima love-story, szép képekkel. Mind a kettő olyan 7-8 pont körül van nálam.
Sztem gyenge mezőny volt idén Oscaron, főleg a tavalyi két remekműhöz mérve (nem vénnek, vérző olaj)

Snapshot 2009.02.25. 22:12:18

Kaamir!

Semmivel sem volt gyengébb mezőny, mint a tavalyi. Egy kicsit az is homlokráncolós, hogy a Slumdog aranyosan tálalt mese lenne nyomorkörítéssel, már csak azért is, mert a film az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése, hogy jé, ilyen filmeket is forgatnak ma?, talán az a jelző is megengedhető, hogy összehasonlíthatatlan, minden tökéletes benne, a képektől a történetvezetésig. Danny Boyle maradandót alkotott, legalább is maradandóbbat, mint egy aranyosan tálalt mese...arra ott van Walt Disney. Ja és a nyomor itt nem körítés, hanem tény.

A BB love-story, felejthető.

memphiS 2009.02.26. 17:48:14

filmkinálatban 2008 messze felülmulta a tavalyelőtti évet. szerintem. a slumdog lehet hogy meseszerű, de a képkockák közé kell látni. rengeteg szimbolum van benne, és hihetetlen a mondanivalója. és amint kiderült, az akadémiának is jó az ízlése
süti beállítások módosítása