Elérkezett a hatalmas beharangozásokkal teli Oscar gála estélye, ami nálunk Magyarországon egy elég nívós hajnali 2 órás időpontal vette kezdetét.

Dőltek, özönlöttek a díjak, általában papírformában, de voltak kisebb-nagyobb meglepetések is a gálán, ráadásul kaptunk házigazdának egy Hugh Jackmant aki mindenki várakozását felülmúlta. Szóval a 81. Oscar show újításokat hozott, hiszen a régi producereket újak váltották, ami szépen meg is látszott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Oscart zsebelt a Gettomilliomos (Slumdogmillionaire), ami zseniális teljesítmény egy ilyen erős évben. Danny Boyle filmje elvihette a legjobb Film díját, rendezés, Adaptált forgatókönyv, operatőr,vágás,hang,eredeti filmzene, és eredeti filmdal díjakat még többek közt. Talán a hang és a vágás díja jobb helyen lett volna a Dark Knight-nál, de azt hiszem nem került így se rossz helyre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legjobb nőimellékszereplő: Penelopé Cruz (Vicky Cristina Barcelona) megkapta az Oscarját. Nem mondom, hogy megérdemelten, mert messze nem volt akkora szerepe a Vicky Cristinában, mint ahogyan beharangozták, de ettől függetlenül nem vagyok szomorú. Igaz a Benjamin Button anyuka jobban megérdemelte volna, de hát ez saját vélemény. Úgy tűnik házastársi gázpalackos jótevője Javier Bardemnek sikerült hatást kelteni az oscar bizottságra ebben az évben is.

 

 

 

Legjobb férfimellékszereplő: Heath Ledger (The Dark Knight) több mint egy éve nincs köztünk, de még tartozott neki a filmszakma egy nagyon fontos dologgal. Még pedig egy posztomusz Oscarral, amit természetesen meg is kapott. Ha volt olyan kategória, ahol mindenki biztosra vélte a nyertest, akkor ez a kategória az volt. Heath a világ minden táján bezsebelt egy díjat Joker fenomenális alakítása miatt, és már csak az oscar hiányzott. De meg van. Jogosan.

 

 

 

Legjobb Nőifőszereplő: Kate Winslet (The Reader) is végre megkapta. Kijárt neki így van ezt nem vitatom, de miért most? Miért nem lehetett előbb? Eleve hamár Oscar díjat kap ebben az évben miért a Felolvasóért? A szabadság útjaiban sokkal maradandóbbat alkotott. De a lényeg igazából nem itt van hanem, hogy mennyivel volt jobb például Angelina Jolie az Elcserélt életekben vagy Meryl Streep a Kételyben... Igazából itt se került rossz helyre a díj, de tényleg voltak nála jobbak.

 

 

 

Legjobb Férfifőszereplő: Sean Penn (Milk) díjazása az este legnagyobb meglepetése azthiszem.Ebben közrejátszhatott az,hogy az Oscar imádja a homoszexuális alakításokat és látszólag Sean Penn a jónál is jóval jobban eljátszotta a szerepét. Emberek már Mickey Rourke-os nyári papucsba mentek, illetve a The Wrestler (A Pankrátor) filmmel fémjelzet teltkarikás fülbevalókat csináltattak maguknak és nem mellesleg saját maga Mickey Rourke is azt gondolhatta,hogy Oscar fog kapni. Eddig szinte minden díjátadón ő diamalkoskodott, de Sean Penn névfelolvasása nagyon meglephette. Nagyon sajnálom,hogy nem tudhattam megnézni Sean Penn filmjét, míg Mickey-ét igen, így csak róla tudok most véleményt mondani, és az a vélemény az, hogy Mickey Rourke zseniális volt. De még mielőtt nagyon elmennék maradjunk Sean Pennél hiszen mégis ő a főszereplő most. A Titokzatós folyóért (Mystic River) már megkapta teljesen jogosan, ráadásul rendezőként is bizonyította milyen tehetséges az Út a vadonba című filmmel (In To the Wild). Most megkapta második Oscarját, és nagyon kiváncsi leszek a filmre főleg úgy,hogy egy másik favoritomat az In Brugest (gáz magyar cím miatt maradjon csak így) is megverte a Legjobb Eredeti forgatókönyv kategóriájában. Ahol szintén nem a Milk volt az esélyes.

 

 

 

Legjobb animációs Film: Wall-E nagyon megérdemelte a díjat, mert messze jobb volt az összes animációs filmnél az idén. Egy kicsit csalódás keltő lehet, hogy 6 nominációjából csak 1-et hozott el, de mivel tudván milyen erős az idény, ellehet nézni neki.

 

Legjobb Idegennyelvű film: Okuribito egy másik meglepetése a gálának, mivel mindenki az Izraeli-Német Vals Im Bashir (Libanoni Keringő) címet várta a befutónak. A díjat annyira nem várták a készítők, hogy még a Thank You-t se vették át elégszer a repülő odavezető úton, így a köszönőbeszédnél ez okozott némi problémát.

  

 

 

 

Összegezve érdemes volt fönt maradni, személy szerint én jobban szeretem ilyenkor egyből megtudni a nyerteseket, és jobban szétszakadnak az izmaim abban a pillanatban ha megtudom,hogy nem az nyer akinek szurkoltam. Tehát akkor a gála nagy nyertese a Gettomillimos ami az utobbi évek egyik legtöbbet nyerő Oscar filmje, míg a nagy vesztes a Brad Pitt főszereplésével készült Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button) ami "csak" 3 technikai oscarral büszkélkedhetik. Ja és Mickey Rourke.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://freezer.blog.hu/api/trackback/id/tr32962115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása