James Cameron's Avatar

2010.01.10. 11:05

Lassan vissza kell zökkennem a filmes világba, úgyhogy épp ideje lesz elkezdeni újra írni ezeket a kis cikkeket. És naná, hogy a kis Golden Globe és Oscar gyanús új üdvöskével, a Titanic rendezőjének új filmjével vetek véget a némaságnak.

 

 

Also, mindenki kaparhatná maga alatt a széket, hogy mekkora isten film volt. Hát nekem valahogy nem jött át. Nem csak a film a látvány se, de azt majd a végén. Amit a 22. perctől meg lehetett állapítani, az az, hogy ez egy MESE. Egy animációs film megspékelve pár élő szereplővel. Naná, hisz 12-es karikával debütáló filmtől ne is várjon az ember vértócsákat, meg pszichopata tömeggyilkosokat. Éns e ezt vártam, de a trailerek és poszterek sikerrel elhitették, hogy ez valami más lesz, amikor az egész csak egy tucatkalandfilm. Már ott kezd a történet instabillá válni, amikor kiderül, hogy a bennszülöttek igencsak profin beszélik a nyelvünket, ráadásul mi is az övéket, de egyáltalán miért akarnák megtanulni a nyelvünket, ha úgyis rühellnek minket.
A mátrixos elemek is szemet szúrtak, kezdve a harcirobotokkal, egészen a becsatlakozós folyamatig. A szexjelenet emellett csak egy cenzúrázott giccs-, és nyáltenger volt, ezzel is alátámasztva, hogy gyerekeknek készült.
A főszereplő karaktere is követhetetlen, hiszen eleinte nagy lelkesen mutatja a parancsnoknak, hogy hol vannak a gyengepontjai az "Otthonfának", aztán hirtelen 2 nap múlva már a hupikék "törpikék" oldalán harcol. Ennél fogva egy percig nem lehet sajnálni őt. 

A film másik hangsúlyos eleme a látvány. A profin meganimált lebegő szigeteket fokozta volna a lehengerlő IMAX élmény. Nekem odáig fokozta a hangulatot, hogy a felénél meg is szabadultam a szemüvegtől, mert szószerint a fejem fájdult meg tőle. Számoltam, kb 4-szer lógott bele a fegyver a kamerába, és párszor belerepült egy-két medúza. Erre teljesen felesleges volt térhatást alkalmazni. Félreértések elkerülése végett, semmi bajom a 3D-vel, ha egy olyan filmet dobnak fel vele, mint a Véres Valentín, ami tényleg erre volt kiélezve. Ha az a jövő, hogy a létező összes filmet hasonlóra csinálják, akkor vagy túl öreg vagyok hozzá, vagy nem értékelem a zsenialitását a dolognak.

 

Nem volt a film kritikán aluli, de messze nem hozta az elvárt szintet. Nálam 10/6

 

A bejegyzés trackback címe:

https://freezer.blog.hu/api/trackback/id/tr681660737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása