Idén rekordszámmal 67 nevezés indul a legjobb idegennyelvű film kategóriájában az oscaron.

Magyar szemszögből Bollók Csaba Iszka utazása című filmje kerülhet a be a legvégső 5-be, amik közül a legjobbat a  81. Oscar gálán a hollywoodi Kodak Színházban válasszák ki 2009. február 22-én. Én még nem láttam a filmet, de szerény véleményem szerint befért volna még oda a filmszemle fődíját elhappoló A nyomozó, és Mundruczó Kornél Deltája, ami Cannesban különdíjat is nyert. De még ide sorolhatjuk nagy jóindulattal akár a magyar kábítószer kereskedelemről szóló Zuhanórepülést is. Igazán megvallva nem ártana Újra egy kis magyar színfoltot beletaposni az Oscar történetébe, mert legutóbb ez csak a Mephistonak sikerült anno 1981-ben Szabó István rendezésében. 28 év után újra egy esetleges magyar film lenne a nyertes, én lennék a legboldogabb azt hiszem.

 

 

 

Igen, ezt már szeretem. Újra A sötét lovag a központban. Úgy tavaly december óta frissült teljesen az agyamba ez a 2 szó: sötét lovag... Azóta mindenap úgy kelltem, úgy feküdtem,hogy teljesen mentálisan eggyé váltam ezzel a címmel. Aztán kijöttek az első hosszab trailerek... Mindennap megcéloztam magamnak egy szabad esti órát, mikor egy csésze tea mellet, hatalmas popcorn hegyek közepette neki ültem és a végtelenségig csodáltam a filmről szóló videókat. Onnantól márcsak a visszaszámlálás maradt a bemutatóig. Életem leghosszabb fél évét kellet kibirnom,hogy elérkezzen az az augusztusi szerdai szép este, mikor premier előtt megnézhettem itthon a nagy vászon előtt a filmet. Számomra már a megtekintés előtt legenda volt a film.  Heath Ledger ide Heath Ledger oda... Nem tudtam egyszerűren megérteni,hogy mire volt képes ez az ember,hogy az egész világ róla beszéljen. Aztán jött a hidegzuhany, a sokk, a testemen átsikló fagy. Megjelent Joker a film 5-ik percébe. Onnantól már egy legális halucinogén sokkokal teli érzés jött felszínre a testemből. Kijöttem a teremből elkussoltam 3 órát, aztán sírva röhögtem alvás közbe ahogy Joker tette a filmbe.

Azóta eltelt 4 hónap, már a mekis menühöz se Jokert kapok, Újra menő a Madagaszkár, Bondot agyonverik, ELMÚLT A SÖTÉT LOVAG... Hittem én, de nem. Mert itt az oscar szezon, és a készítők a stúdióval egyhangon visszatapsolták Nolan remekművét a mozikba. Ami azért érdekes, mert egy ilyen műfajú film még nemigazán oszlatott hatalmas sikert Amerika legrangosabb díjkiosztó gáláján. De ezért is legenda a sötét lovag, mert megteheti,hogy akár pórba tiporja az olyan filmeket, mint a most mozikban futó Ausztrália, Clint Eastwood Changelingjét és nem utolsó sorba Frost/Nixon című politikai drámát. Sajnos nem hiszem,hogy itthon újra bemutatják, de akkor viszont marad a dvd. Kizárólag feliratosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://freezer.blog.hu/api/trackback/id/tr6809826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hall_of_fame 2008.12.08. 19:51:54

mért hiszik azt, hogy ettől híresebb lesz a film? sztem elég illuzioromboló hogy már lecsengett az egész, és most újra a mozikban. de ők tudják...

memphiS 2008.12.08. 20:00:07

hát ha yol látom osztod a snapshot szerkesztőjének véleményét. szerintem sem ettől lesz ez a film nagy durranás. az imdb szerint negyedik legjobb film, és nem azért, mert annyit kaszáltak rajta

hostel 2008.12.09. 21:22:49

Pénzről is van szó (részben), de igazából az Oscar befolyásolja a újra bemutatást.

Snapshot 2008.12.09. 21:36:37

Az Oscar jelöltek listáját jan. 22.-én leadják, a Sötét Lovag jan. 23.-án kerül vissza a mozikba, úgyhogy csak és kizárólag pénzkérdés, nem Nolan két szép szeméért, vagy az emberek szimpátiája miatt döntöttek így, már csak azért sem, mert a közönség szeretett más filmet is így vagy ennyire, az mégsem került vissza mert nem hozott volna ennyi.Ez a PR.

hostel 2008.12.10. 15:54:35

Igen pontosan pénz kérdés ezért is mutatják be később a mozikban, mint a jelöltek listáját, mert ha esetleg jelölik 10 kategóriába, akkor az emberek akik még nem látták, még egy nagy indokot kapnak a sok mellé,hogy be kell rá menni. Amúgy meg Heath Ledger halálának évfordulóján mutatják be újra.

Snapshot 2008.12.10. 18:33:01

Ok, mindent értek, egyedül azzal van a bajom, hogy újra vetítik. Egy átlagosnál minőségibb, jobb szereposztású, több pénzből készült, A - kategóriás rendező keze alatt megmunkált remekül élvezhető film = Sötét Lovag. De Sötét Lovag = Batman mozi. Ergo mire fel? Ha csak a pénzért és Ledger halála miatt mutatják be, akkor az egész egy rohadtul erőltetett mézes-mázos csinadratta.
Ő is csak egy színész volt, ezt ne felejtse el senki.
És félreértés ne essék, én is nagyon szeretem a Sötét Lovagot, és már augusztusban előrendeltem a BatPodos díszkiadást, ami már a polcomon csücsül, csak próbálom helyén kezelni a filmet és a velejáró híreket, eseményeket,és ezt a fajta törtető és erőszakos kampányt már egyáltalán nem helyeslem.
süti beállítások módosítása